Kulturhuset i Ytterjärna

Pheonixmottagningen

Skillebyholm

VildVux Restaurang

Robygge

Robygge

Utforska Ekoleden

Ytterjärna Trädgårdspark

Ytterjärna Hotell

Vandringsleder

Skyspace

Saltå Kvarn Butik

KulturMat Restaruang & Kafé

Vandrarhem

Vandrarhem

Historik

Sedan början av 1930-talet har en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter vuxit fram i Ytterjärna med omnejd –, s biodynamiska gårdar, verksamheter för funktionsnedsatta osv. Konstnären Arne Klingborg var en av grundarna tilI platsen Ytterjärna.

Här finns världsberömd arkitektur av Erik Asmussen och hans medarbetare i samarbete med Arne Klingborg och färgsättaren Fritz Fuchs. Genom organiska former, naturliga material, ljus och färger har unika miljöer skapats där varje hus är ett unikt konstverk i sig.

Örjanskolan

Bruno Liljefors Ateljé

Nibble Handelsträdgård

Den Lilla Bondgården

YIP utbildning

Asmussens Arkitektgrupp

Asmussens Arkitektgrupp

Maten

Järna har länge varit en pionjär inom ekologi, hållbarhet och närproducerade råvaror. I Ytterjärna fortsätter denna tradition, där både kaféer och restauranger är dedikerade till dessa principer. Allt som serveras är 100% ekologiskt eller biodynamiskt, tillagat helt från grunden och fritt från tillsatser.
Alla råvaror – oavsett om det är mjölk, kött, vetemjöl, bönor eller grönsaker – kommer från de omkringliggande gårdarna. Detta bidrar inte bara till en hållbar miljö med minimal miljöpåverkan, utan också till att du kan njuta av utsökt mat med gott samvete. Upptäck matglädjen i Ytterjärna där varje måltid är ett steg mot en mer hållbar framtid.

Klockargården

Saltå By

Konstterapi

Skilleby Gårdsbutik

Naturbruksgymnasium

Eurytmiutbildning Sverige

Eurytmiutbildning Sverige

En värld av kultur

Visste du att Bruno Liljefors, som är en av Sveriges mest kända naturmålare, både har bott och verkat i Ytterjärna. I det så kallade Vita Huset (också känt som WigWam) bodde Liljefors med sin fru och barn under ett antal år i början av 1900-talet. I huset lät han sedan uppföra en ateljé, där han målade flera av sina världsberömda motiv - en lokal som man idag kan hyra för konferenser och sommarteatrar.

Även Hilma af Klint, som var en pionjär inom abstrakt måleri, har kopplingar till platsen. Här förvarades bland annat hennes numera världsberömda konstverk under många år.