Kulturcentrum Järna

Kulturcentrum Järna (f d Rudolf Steinerseminariet) började sin verksamhet 1964 som ett nordiskt utbildningsinitiativ vilande på antroposofisk grund. Idag har Kulturcentrum Järna med sin prisbelönta arkitektur utvecklats till en kurs- och utbildningsplats med en mer internationell profil där man inspirerad av antroposofin vill främja konst, hälsa och mänsklig utveckling.

Med sina karakteristiska byggnader och sin vackra trädgårdspark är Kulturcentrum Järna en inspirerande plats att vistas på.


Vita Huset

Vita huset är en sekelskiftesvilla som konstnären Bruno Liljefors byggde och flyttade in i tillsammans med sin fru år 1905, de kallade då huset för Wigwam. Här levde och skapade nationalmålaren Bruno Liljefors flera kända verk under en period i sitt liv. Han fick inspiration till sina djurbilder från det då vilda naturområdet och han lade också första handen vid dagens park bl a genom att plantera den idag magnifika granhäcken. När Bruno Liljefors bodde i huset bestod det av två separata byggnader, en atelje och en bostadsdel.

Nästa ägare familjen Nilsson utökade huset, till det som är idag, med en övervåning på ateljén och de fantastiska balkongerna, där man kan se ut över Järnafjärdens vatten.
Idag kallas det för Vita huset och används för olika typer av arrangemang, kurser och andra aktiviteter. Vid större konferenser kan man även bo i denna lyxiga villa som en gång huserade en av Sveriges mest berömda naturmålare.

Boende

Kulturcentrum Järna erbjuder boende i något av studenthusen Terrakotten, Tallevana ochAnapesten.
Alla rum är enkelt utrustade med säng, skrivbord, stol och bokhylla. I varje rum finns ett tvättskåp och två garderober. Dusch och toalett ligger i korridor och ett fullt utrustat kök finns att tillgå.

Öppettider

Evenemang på

Kulturcentrum Järna

Just nu inga evenemang