En inspirerande plats

Skrivet av:

Johan Ununger

Johan Ununger
Johan Ununger, f.d. VD för Saltå Kvarn som gärna pendlar till Ytterjärnas vackra och ovanliga miljö

I september 2012 hade jag jobbat som VD på Saltå Kvarn i tio år. Ett rekord för mig när det gäller att inneha samma arbete. Och jag kan inte påminna mig att det känts tungt att åka till jobbet en enda dag – inte ens när jag bodde i Vallentuna under de första åren. Självklart har det att göra med företaget, medarbetarna och uppgiften men till stor del handlar det också om platsen. Jag kan faktiskt inte tänka mig en bättre plats att jobba på en Järna – och då menar jag förstås i första hand Ytterjärna.

MILJÖN

Det uppenbara med platsen är den vackra och i vissa avseenden ovanliga miljön. Ett exempel bland många är Moraåns meandrande genom Saltå. Här finns ett rikt djurliv där näktergalens sång kan bli närmast öronbedövande så här års. Jag rekommenderar verkligen en godfika på Saltå Kafé – men välj att sitta ute om du vill lyssna på denna fantastiska konsert.

Riksbekant när det gäller miljön är arkitekturen i Ytterjärna. Även om jag har tappat lite av förstagångsbetraktarens fräschhet så kan jag fortfarande ibland bli överraskad av arkitekten Erik ”Abbi” Asmussens rika formspråk.

MÄNNISKORNA & MÖTEN

Människor som bara haft en ytlig kontakt med Ytterjärna kan nog lätt tro att här härskar dogmer och sekterism. Och visst, här finns säkert även de som är bokstavstroende till det som Rudolf Steiner har skrivit. Men det är inte det typiska. Typiskt är istället ett stark individuellt förhållningssätt till den antroposofiska impulsen som kan ta sig oändligt många uttryck. Jag har nog aldrig träffat så många människor som i värdefulla möten verkligen visar att de tänker själva.

Den person som betytt allra mest för mig är min ordförande Anders Kumlander. Han är en outsinlig inspirationskälla och hans klokhet ger mig vägledning både yrkesmässigt och privat.

MATEN

Den mest påtagliga materiella kvaliteten med Ytterjärna kanske ändå är det rika utbudet av god och bra mat. Här finns förstås den dagliga kontakten med den mat som tillagas på Matbygget – här intar många medarbetare på Saltå Kvarn sin lunch. Det finns också möjlighet att äta en fantastisk middag på Järna Kafé och Restaurang. Båda restaurangerna drivs av Pia och Johan som har värdefulla erfarenheter från Restaurang Oaxen som gör att de skapar kombinationer av mat och dryck i världsklass.

Dessutom finns förstås möjlighet att inhandla bra råvaror för eget skapande. Martin och Frida på Skilleby odlar utsökta biodynamiska grönsaker – som även kan inhandlas på bondens marknad på söder. Året runt köper jag mina grönsaker hos Nibble Trädgård som nu drivs i ny regi. Och när det gäller kött så finns förstås inget godare och mer klimatsmart än det kött som DeVilda erbjuder – utmaningen är bara att pricka in deras lite begränsade öppettider från torsdag till lördag.

Sammantaget är Ytterjärna säkert en av de mest inspirerande platserna i världen för oss som arbetar med god och nyttig mat från ett hållbart jordbruk.

MÄNNISKORNA GÖR PLATSEN

Mitt Ytterjärna är en gästblogg där människorna, som genom sin relation till platsen är med och skapar Ytterjärna, får berätta sin berättelse.

MITT YTTERJÄRNA

Tips på evenemang, kurser och annat som händer i Ytterjärna.
Tack!
Din anmälan har tagits emot.
Oops! Något blev fel, prova igen. Om det inte fungerar kontakta oss på info@ytterjarna.se