Rock'n'roll i idyllen

Skrivet av:

Daniel Hörberg Björklund

Rödbetor på Skillebyholm. Foto: Daniel Hörberg Björklund

Tänk att det blev Skillebyholm i Ytterjärna trots allt!

För länge sedan när jag tog studenten på Kristofferskolan i Bromma var jag helt klar över att jag var färdig med waldorf. Nu ville jag utforska världen utanför de kända ramarna och satsa på att bli möbelsnickare. Men tre år senare stod jag där med en flyer i handen som handlade om trädgårdsmästarutbildningen på Skillebyholm i Ytterjärna.

Jag kom in på utbildningen som skulle förändra hela min syn på människans förhållande till det levande. Det var tydligen inte så enkelt som en yrkesutbildning med miljötänk och biodynamisk odling som jag börjat på, jag fick även med mig ett starkt motiv för varför jag skulle bli trädgårdsmästare!

Det motivet och den anda som präglade mina tre år som student i Ytterjärna har jag burit med mig allt sedan dess. Allt kändes möjligt, platsen andades hopp. Den känslan tog jag med mig på min yrkesresa i Sverige under 10 år.

På något sätt har jag mentalt aldrig lämnat Ytterjärna och saknaden efter platsen och människorna har alltid funnits hos mig. Så nu är jag på plats igen som utbildningsledare på Skillebyholms Yrkeshögskola och får dagligen möjligheten att jobba med att utbilda framtidens trädgårdsmästare.

Daniel Hörberg Björklund. Foto: Elsa Jonsson
Daniel Hörberg Björklund. Trädgårdsmästare som brinner för att vi idag, imorgon och i framtiden ska kunna njuta av god mat. Foto: Elsa Jonsson

Ytterjärna som plats kan vara svår att förstå sig på när man väl lärt känna den….hängde du med?

Ett första intryck är att allt hänger ihop i en enda skön helhet, men när du lärt känna några av verksamheterna lite granna ser du snart att det snarare är ett kluster (eller häxkittel om du så vill) av olika människor och verksamheter som bildar Ytterjärna. Det är också lätt att tro att det skulle finnas en överordnad plan som på ett osynligt sätt får alla verksamheter att jobba mot en viss riktning, men så är det (tack och lov) inte heller. Jag skulle vilja beskriva Ytterjärna som en positiv motor för det som händer idag och en inspirationskälla för det som kommer i morgon.

Förstår att alla inte tycker som jag, men ha då i alla fall respekt för det som kan utvecklas när människor gör något som går utanför deras egen egosfär. Mina trädgårdsmästarstudenter lär sig hantera sina arbetsuppgifter på ett sätt som gör att vi idag, i morgon och för all framtid kan få njuta av god mat och vackra utemiljöer. Det är inte illa, det kallar jag rock´n´roll!

MÄNNISKORNA GÖR PLATSEN

Mitt Ytterjärna är en gästblogg där människorna, som genom sin relation till platsen är med och skapar Ytterjärna, får berätta sin berättelse.

MITT YTTERJÄRNA

Tips på evenemang, kurser och annat som händer i Ytterjärna.
Tack!
Din anmälan har tagits emot.
Oops! Något blev fel, prova igen. Om det inte fungerar kontakta oss på info@ytterjarna.se