Friday
14
April

Mats Zetterqvist – soloviolinist

19:00

-

20:15

Kulturhuset i Ytterjärna

Plats:
Kulturhuset

BACH ’CIACCONA FROM PARTITA NO. 2 IN D MINOR’ FÖLJT AV FÖREDRAG MED ISABELLA LÖVIN

Mats Zetterqvist är född 1954 och uppvuxen i Linköping. Han fick sin grundutbildning vid Musikhögskolan i Stockholm för professor Sven Karpe. Studierna i Stockholm avslutades med solistdiplom 1976. Därefter följde studier vid Liszt-akademien i Budapest, huvudsakligen för András Mihály. En annan viktig rådgivare har varit Endre Wolf.

Sedan starten 1974 var Mats primarie i Zetterqvistkvartetten (f.d. Gotlandskvartetten), med vilken han har gjort grammofoninspelningar av stråkkvartetter av bl.a. Beethoven, Stenhammar och Rosenberg – Stenhammarskivan belönades med “skivornas Nobelpris” i USA. Sommaren 2003 inleddes verksamheten med en ny stråkkvartett – Zkvartetten – som var verksam fram till 2007.

Åren 1989-1994 verkade han som 1:e konsertmästare i Radiosymfonikerna. Han har sedan varit gästande konsertmästare i Chamber Orchestra of Europe. Sedan 2008 är han fast medlem av orkestern. Vid festivalen Mostly Mozart vid Lincoln Center, New York 2009 och 2010 framträdde han som solist, konsertmästare och i kammarmusik med COE soloists.

Zetterqvist framträder också solistiskt – som solist i violinkonserter (t.ex. med Kungl. Filharmonikerna, Radiosymfonikerna, Göteborgssymfonikerna, Malmösymfonikerna och Gävleborgs Symfoniorkester – med dirigenter som Gennadij Rozhdestvenskij, Myung-Whun Chung, Paavo Berglund och Leif Segerstam), i duoform t ex med pianisten Mats Widlund, tidigare i Trio Mats med Widlund och Rondin samt med repertoaren för soloviolin (bl.a. Bachs alla soloverk). Han har även samarbetat med spelmän (bl.a. Pers Hans) och jazzmusiker (bl.a. Bengt Hallberg) och medverkat i många möten mellan konstarterna.

I tilltagande grad har Mats Zetterqvist under senare år framträtt som dirigent eller spelande ledare för olika kammar- och symfoniorkestrar i bl a Sverige, Finland, Storbritannien och Australien. Vid årliga projekt leder han studenterna vid Royal College of Music i London i en dirigentlös symfoniorkester.

Som professor är Zetterqvist verksam vid Kungliga Musikhögskolan, Kammarmusikinstitutionen Edsberg (rektor 1992-96).

1993 invaldes han som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Han trakterar en Guadagnini från 1768 från Järnåkerfonden.

Denna kväll uppför han Bach’s ’Ciaccona from partita no.2 i d moll’

Efter konserten som endast är ca 17 minuter lång så håller Isabella Lövin, f.d. vice stadsminister tal som ingår i biljettpriset. Läs mer om detta på www.innerconnections.org