Thursday
13
April

Drottningholms Barockensemble

19:00

-

20:15

Kulturhuset i Ytterjärna

Plats:
Kulturhuset

VIVALDI ’THE FOUR SEASONS’

Drottningholms Barockensemble bildades av altviolinisten Lars Brolin 1971. De sex ursprungsmusikerna satte som mål att spela 1600- och 1700-tals musik på tidstrogna instrument. Idag har antalet medlemmar växt och man kan som mest presentera en orkester med både stråk, blås, slagverk och pukor. ­Konsertmästare för ensemblen är violinisten Nils-Erik Sparf, som även är primarie i ­Uppsala Kammarsolister, samt Stefan Lindvall som är frilansmusiker med Norge, Sverige och Danmark som bas.

Genom åren har DBE haft möjlighet att arbeta och turnera i ett flertal länder och kontinenter däribland USA, Kina, Australien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Japan. Många kända artister och dirigenter har valt att samarbeta med Drottningholmarna. I Sverige har konserter arrangerats tillsammans med Eric Ericsons Kammarkör och Bachkören. Bland världsnamnen kan nämnas dirigenterna Christopher Hogwood, Andrew Parrott, Lars Ulrik Mortensen, Sigiswald Kuijken, Emmanuelle Haim och Alfredo Bernardini samt solister som Anne Sofie von Otter, Clas Pehrsson, Malena Ernman och Emma Kirkby. Sedan 2006 samarbetar ensemblen med sopranen Barbara Hendricks. Detta samarbete har hittills resulterat i tre skivinspelningar och ett flertal turnéer i Frankrike, Marocko och Japan.

Ett 60-tal skivinspelningar har gjorts bl.a. för BIS, EMI, Musica Svecia och Naxos med verk av Bach, Händel, Telemann och Roman för att nämna några. Inspelningen av Vivaldis ”Årstiderna” blev internationellt uppmärksammad och vald till bästa inspelning av verket i den prestigefyllda tyska tidningen Audio.
Sedan 2005 driver Drottningholms Barockensemble en egen konsertserie med ca 6 konserter per år. Genom åren har såväl olika konstellationer av DBE som ett stort antal gästande grupper och solister medverkat. Från och med 2010 är serien ett samarbete med Engelbrekts församling i Stockholm.

Sedan 2005 driver Drottningholms Barockensemble en egen konsertserie med ca sex konserter per år. Genom åren har såväl olika konstellationer av DBE som ett stort antal gästande grupper och solister medverkat. Under 2011 ­firade ensemblen 40-årsjubileum med tre festkonserter, där såväl barockoboisten ­Alfredo Bernardini som kompositören Carl Unander-Scharin stod på programmet.

Denna konsert är en del av konferensen Inner Connections som äger rum mellan 13-16 april där föreläsare som Isabella Lövin, Ulf Wagner, Sara Seing, Pella Thiel, Kjetil Thorsen, Anders Wijkman m.fl. Läs mer om konferensen här